Sposób przygotowania:
Kapuśniak
Kapustę kiszoną drobno kroimy i razem z kością oraz suszonymi grzybkami gotujemy około 50 minut do miękkości.
Osobno gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki. To bardzo ważne! Jeśli wrzucicie je do kapusty nie ugotują się!
Osobno gotujemy także kaszę.
Ani ziemniaków ani kaszy nie solimy!
Dodajemy do kapusty ziemniaki i kaszę. Mieszamy.
Można dodać pokrojona w plasterki kiełbasę cienką.
Gotujemy około 15 minut.
Na małej ilości smalcu podsmażamy na złoto pokrojona w kosteczkę słoninkę. Dodajemy skwareczki do zupki.
Uwaga-może prysnąć!
Obficie doprawiamy majerankiem.
Wsypujemy ok 2 szczypt papryki słodkiej-to nada zupie ładny kolor.
Na sam koniec dodajemy kminek- jeśli nie lubisz w ziarenkach dodaj zmielony. Kminek zapobiega wzdęciom :)
Doprawiamy sola- niewiele bo zupa jest kwaśna.
Najlepszy kapuśniak zawsze jest na drugi dzień :)
Można podać ze świeżym chlebem.
Smacznego!!!
Osobno gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki. To bardzo ważne! Jeśli wrzucicie je do kapusty nie ugotują się!
Osobno gotujemy także kaszę.
Ani ziemniaków ani kaszy nie solimy!
Dodajemy do kapusty ziemniaki i kaszę. Mieszamy.
Można dodać pokrojona w plasterki kiełbasę cienką.
Gotujemy około 15 minut.
Na małej ilości smalcu podsmażamy na złoto pokrojona w kosteczkę słoninkę. Dodajemy skwareczki do zupki.
Uwaga-może prysnąć!
Obficie doprawiamy majerankiem.
Wsypujemy ok 2 szczypt papryki słodkiej-to nada zupie ładny kolor.
Na sam koniec dodajemy kminek- jeśli nie lubisz w ziarenkach dodaj zmielony. Kminek zapobiega wzdęciom :)
Doprawiamy sola- niewiele bo zupa jest kwaśna.
Najlepszy kapuśniak zawsze jest na drugi dzień :)
Można podać ze świeżym chlebem.
Smacznego!!!