Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kapuśniak 1 (Żydowska)

  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 2

Tłuszcz rozgrzać na patelni, włożyć mięso, smażyć do zrumienienia z obu stron,

Kapuśniak 1 (Żydowska)

Składniki:

Kapuśniak 1 (Żydowska)

 

  • 1 łyżka tłuszczu
  • 1 kg łaty lub mostku wołowego
  • 1,5 szkl drobno posiekanej cebuli
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2,5 l wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1,5 szkl ziemniaków pokrajanych w kostkę

Sposób przygotowania:

Kapuśniak 1 (Żydowska)
Tłuszcz rozgrzać na patelni, włożyć mięso, smażyć do zrumienienia z obu stron, przełożyć do garnka. Cebulę wsypać na pozostały tłuszcz na patelni, smażyć na złoty kolor, dodać do mięsa. Wlać wodę do garnka, dodać kapustę, przyprawić solą i pieprzem, gotować pod przykryciem na małym ogniu 2 godz. Dodać ziemniaki i gotować dalsze 20 minut. Zupę podawać z kawałkami mięsa.