pelargoniab12

pelargoniab12

Szef Kuchni
[Przepisów: 81]

Kapuśniak bez mięsa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Nie wszyscy lubią mięso i czasem trzeba gotować nawet zupy bez niego.

Kapuśniak bez mięsa

Składniki:

Kapuśniak bez mięsa

 

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 1 marchew
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 4 ziemniaki
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • maggi w płynie

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak bez mięsa
Aby ugotować kapuśniak bez mięsa trzeba wcześniej przepłukać kapustę by nie była za kwaśna , zalać ją wodą ( tak by zakryła kapustę ) i gotować 30 minut . Obrać i umyć warzywa . Ziemniaki pokroić w kostkę . Marchew , seler , pietruszkę utrzeć na tarce jarzynowej .Por pokroić w talarki. Wszystkie te warzywa zalać wodą w drugim garnku , lekko osolić i gotować również 30 minut.
W czasie kiedy wszystko sie gotuje pokroić cebule w paseczki i usmażyć na złoto na oleju. Połączyć ugotowane warzywa z odcedzoną kapustą dodając część wywaru z jej gotowania ( tak by zupa była odpowiednio gęsta i kwaskowata ) . Dołożyć koncentrat , ziele , listek , smażoną cebulkę , kminek i gotować 15 minut .Doprawić cukrem , przyprawą do zup ( np. maggi ) do smaku.
Jak ktoś lubi gęstą zupę to może ją zagęścić zasmażką z odrobiny mąki podsmażonej na oleju .

Tagi:

mięsa danie