Sposób przygotowania:
Kapuśniak bez mięsa
Aby ugotować kapuśniak bez mięsa trzeba wcześniej przepłukać kapustę by nie była za kwaśna , zalać ją wodą ( tak by zakryła kapustę ) i gotować 30 minut . Obrać i umyć warzywa . Ziemniaki pokroić w kostkę . Marchew , seler , pietruszkę utrzeć na tarce jarzynowej .Por pokroić w talarki. Wszystkie te warzywa zalać wodą w drugim garnku , lekko osolić i gotować również 30 minut.
W czasie kiedy wszystko sie gotuje pokroić cebule w paseczki i usmażyć na złoto na oleju. Połączyć ugotowane warzywa z odcedzoną kapustą dodając część wywaru z jej gotowania ( tak by zupa była odpowiednio gęsta i kwaskowata ) . Dołożyć koncentrat , ziele , listek , smażoną cebulkę , kminek i gotować 15 minut .Doprawić cukrem , przyprawą do zup ( np. maggi ) do smaku.
Jak ktoś lubi gęstą zupę to może ją zagęścić zasmażką z odrobiny mąki podsmażonej na oleju .
W czasie kiedy wszystko sie gotuje pokroić cebule w paseczki i usmażyć na złoto na oleju. Połączyć ugotowane warzywa z odcedzoną kapustą dodając część wywaru z jej gotowania ( tak by zupa była odpowiednio gęsta i kwaskowata ) . Dołożyć koncentrat , ziele , listek , smażoną cebulkę , kminek i gotować 15 minut .Doprawić cukrem , przyprawą do zup ( np. maggi ) do smaku.
Jak ktoś lubi gęstą zupę to może ją zagęścić zasmażką z odrobiny mąki podsmażonej na oleju .