Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Kapuśniak 'Brando'

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zupa z kapusty włoskiej na wywarze warzywnym, z dodatkiem baraniny, grzybów suszonych, kiełbasy, ostrej papryki.

Kapuśniak 'Brando'

Składniki:

Kapuśniak 'Brando'

 

  • 1,5 L wywaru z warzyw
  • 50 dag kapusty włoskiej
  • 20 dag baraniny bez kości (młodej)
  • tłuszcz
  • cebula
  • 3-4 grzyby suszone
  • 10 dag kiełbasy
  • 2 strąki ostrej papryki
  • 2 łyżki maki
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • czosnek do smaku

Sposób przygotowania:

Kapuśniak 'Brando'
Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wrzącym wywarem, ugotować.

Mięso umyć, pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać drobno pokrojona cebulę, lekko zrumienić, skropić wodą, udusić do miękkości.

Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, pokrajać w paseczki razem z kiełbasą i papryką. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc połączyć z kapustą, mięsem, grzybami, kiełbasą i papryka, chwile pogotować, doprawić do smaku.

Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.