dziubdziub

dziubdziub

Kucharz
[Przepisów: 11]

Kapuśniak Myśliwski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kuchnia staropolska- nic dodać nic ująć

Kapuśniak Myśliwski

Składniki:

Kapuśniak Myśliwski

 

  • 6 szklanek wywaru z mięsa i jarzyn
  • 40 dag kwaszonej kapusty ( waga po odsączeniu z nadmiaru soku)
  • 20 dag wędzonej kiełbasy myśliwskiej
  • 6 plasterków wędzonego boczku
  • duża cebula
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 2 kapelusze suszonych borowików
  • sól
  • pieprz
  • ziarna ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 4 ziarna owoców jałowca

Sposób przygotowania:

Kapuśniak Myśliwski
Opłukane, namoczone w wodzie grzyby gotujemy do miękkości. Odstawiamy do wychłodzenia. Odsączoną z nadmiaru soku kapustę drobno kroimy, wrzucamy na gorący wywar z mięsa i jarzyn, dodajemy pokrojone w cienkie paski grzyby wraz z wywarem, w którym się gotowały i dalej gotujemy na średnim ogniu. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulkę, gdy się zeszkli, odsuwamy na bok patelni i smażymy plasterki boczku lekko rumieniąc z obu stron. Boczek i cebulę przekładamy do naczynia z gotującą się kapustą, na pozostałym tłuszczu podsmażamy cienkie plasterki kiełbasy. Gdy się zrumienią przekładamy do naczynia z kapustą, dodając tłuszcz, na którym się smażyły. Wszystkie składniki kapuśniaku gotujemy razem przez 10 min na koniec doprawiamy według własnych upodobań. Podajemy z ziemniakami z wody . Dodatkowo podajemy kromki żytniego chleba.