Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kapuśniak z białej kapusty z pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Taki ni to letni ni to jesienny kapuśniaczek .Doskonały na chłodniejsze letni dni .

Kapuśniak z białej kapusty z pomidorami

Składniki:

Kapuśniak z białej kapusty z pomidorami

 

  • 1udko z kurczaka
  • 25 dag cienkiej kiełbasy typu śląska
  • ¼ małej główki kapusty ( najlepiej młodej )
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/8 selera
  • ½ pory
  • 2 pomidory
  • przecier pomidorowy do smaku
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżka usiekanego koperku
  • 1 Bulionetka drobiowa Knorra ( lub inna ulubiona przyprawa do zup )
  • Delikat ,, Moc koperku i pietruszki „ Knorra do smaku
  • 1,2 litra wody

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z białej kapusty z pomidorami
Kurczaka podzielić na kawałki . Kapustę pokroić drobno w paski , a ziemniaki w ósemki . Marchewkę pokroić w talarki .Do garnka włożyć kurczaka ,pokrojoną w pół plasterki kiełbasę , kapustę , warzywa , pokrojone ziemniaki . Zalać wodą . Dodać Bulionetki i kminek . Gotować na średnim gazie przez 45-60 minut. Wyjąć mięso i warzywa ( pokrojona marchew zostaje) Pomidory sparzyć , obrać ze skóry i pokroić w kostkę .Wrzucić do zupy .Gotować 10 minut. Doprawić zupę przecierem pomidorowym i pozostałymi przyprawami . Obrać mięso z udka z kości , skórek i chrząstek i włożyć do zupy .Wsypać koperek.