Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kapuśniak z pieczarkami :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Delikatny , prosty kapuśniaczek na kurczaku .

Kapuśniak z pieczarkami :

Składniki:

Kapuśniak z pieczarkami :

 

  • 2 udka z kurczaka
  • ¼ małej główki kapusty ( najlepiej młodej )
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/8 selera
  • ½ pory
  • przecier pomidorowy do smaku
  • 4 średnie ziemniaki
  • 8- 10 średnich pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka usiekanego koperku
  • 1 łyżka usiekanej natki pietruszki
  • 1 Bulionetka drobiowa Knorra ( lub inna ulubiona przyprawa do zup )
  • Delikat ,, Moc koperku i pietruszki " Knorra do smaku
  • 1,2 litra wody

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z pieczarkami :
Kurczaka podzielić na kawałki . Kapustę pokroić drobno w paski , a ziemniaki w ósemki . Marchewkę pokroić w talarki .Do garnka włożyć kurczaka , kapustę , warzywa , pokrojone ziemniaki . Zalać wodą . Dodać Bulionetki .Na maśle podsmażyć na rumiano pokrojone w plasterki pieczarki .Dołożyć do garnka . Gotować na średnim gazie przez 45-60 minut. Wyjąć mięso i warzywa ( pokrojona marchew zostaje)2 Doprawić zupę przecierem pomidorowym i pozostałymi przyprawami . Obrać mięso z udka z kości , skórek i chrząstek i włożyć połowę do zupy ( resztę użyć na paszteciki .Wsypać koperek. Podawać posypane dodatkowo natką pietruszki z ,, Drożdżowymi pasztecikami z kurczakiem ".