Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Kapuśniak na wędzonce 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Jedna z lepszych kwaskowatych zup.

Kapuśniak na wędzonce 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniak na wędzonce 2

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak na wędzonce 2
Kapustę posiekać, zalać wodą. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, przyprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać do kapusty. W osobnym garnku ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodać ugotowaną kapustę. Smalec rozpuścić na patelni, wrzucić na niego mąkę, zalać 1/2 szklanki wody. Zrumienić. Wlać do gotującej się zupy, zagotować. Zupę podawać posypaną świeżo zmielonym pieprzem.
Kapuśniak na wędzonce 2
Kapustę ugotować z dodatkiem liści i ziela.
Kapuśniak na wędzonce 2
Boczek podsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie.
Kapuśniak na wędzonce 2
Usmażony boczek dodać do gotującej się kapusty.
Kapuśniak na wędzonce 2
Do zupy wlać przygotowaną zasmażkę, zagotować.