SUPERPRZEPIS

Kapuśniak rosołowy z drobiowymi pulpecikami

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Kapuśniak rosołowy z drobiowymi pulpecikami

Bardzo lubię zupy tzw. rosołowe czyli gotowane na bulionie lub rosole w przeciwieństwie do ich oryginałów. Tak robię krupnik, jarzynową, kapuśniak z białej kapusty. Tym razem wzbogaciłam go ( kapuśniak) o małe pulpeciki z mielonego drobiowego.

Składniki:

Kapuśniak rosołowy z drobiowymi pulpecikami

 

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak rosołowy z drobiowymi pulpecikami
Obrać i umyć warzywa i ziemniaki. Kapustę pokroić w grube kawałki. Ziemniaki w kostkę. Por usiekać w pół plasterki , a resztę warzyw pokroić w grubszą ,, julienkę ,,. Udko przekroić na pół. Włożyć wszystko do garnka. Zalać wodą. Dodać przyprawy ( liść laurowy, pieprz ziarnisty, jałowiec, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, kminek ziarnisty , lubczyk ). Wlać łyżkę przyprawy do zup w płynie. Zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować godzinę. Wyjąć ugotowane mięso z kurczaka ( użyć je na inne danie n. obsmażane- panierowane ). Mielone mięso doprawić mielonym kminkiem i przyprawą do zup. Utoczyć małe pulpeciki i obtoczyć je w mące. Wrzucać na gotującą się zupę i gotować całość ok. 20 minut. Doprawić do smaku koncentratem, mielonym pieprzem i ulubioną przyprawą do zup w płynie. Odstawić na godzinę by zupa się ,, przegryzła,,. Podawać posypany usiekaną natką pietruszki.