iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Kapuśniak z białą kiełbasą na wędzonce

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kapusty do kapuśniaczka nie płuczę, ponieważ lubię bardzo kwaśny smak. Ale można ją wypłukać , wówczas smak będzie delikatniejszy.

Kapuśniak z białą kiełbasą na wędzonce

Składniki:

Kapuśniak z białą kiełbasą na wędzonce

 

  • 2 litry wywaru warzywnego,
  • 2 wędzone żeberka,
  • 3 laski białej kiełbasy,
  • 2 laski kiełbasy chudej,
  • 2 cebule,
  • 2 listki laurowe,
  • 7 ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 1/2 szklanki śmietany 12%,
  • łyżeczka kminku,
  • łyżeczka tymianku,
  • 1 ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z białą kiełbasą na wędzonce
Ziemniaki i marchewki obieramy i kroimy w kostkę. Cebule kroimy w piórka. Kiełbasę chudą kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli, przesmażamy razem. Gotujemy 2 litry bulionu, dodajemy kapustę. Solimy do smaku. Gotujemy przez 30 minut. Następnie dodajemy listki, ziemniaki, marchewki i gotujemy kolejne 30 minut. Zaprawiamy śmietaną, dodajemy kminek, tymianek oraz przeciśnięty czosnek. Doprowadzamy do wrzenia i podajemy na głębokich talerzach z dodatkiem białej kiełbasy.