szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

kapuśniak z białej kapusty z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tradycyjna polska zupka z ziemniaczkami dla głodomorów ceniących tradycję

kapuśniak z białej kapusty z ziemniakami

Składniki:

kapuśniak z białej kapusty z ziemniakami

 

  • pół główki białej kapusty
  • kminek
  • pieprz
  • sól
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki masła
  • 2 kostki rosołowe
  • 300 gram cienkiej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

kapuśniak z białej kapusty z ziemniakami
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę,ugotować w osolonym wrzątku.Kostkę rosołową rozpuścić w 2 l wody. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści,usunąć gorzki głąb i drobno posiekać i dodać do bulionu.Marchewkę i pietruszkę obrać zetrzeć na tarce o małych oczkach ,cebulę obrać i drobno pokroić i dodać do kapusty. Gotować ok 45 min. Masło stopić w rondelu i dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Kiełbasę pokroić kostkę i dodać do zupy. Połączyć z zasmażką i z koncentratem pomidorowym.Dodać ziemniaki. Doprawić solą, pieprzem i kminkiem.