anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 691]

Kapuśniak z czerwoną papryką

  • 15
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Kmin rzymski i świeża papryka sprawiają, że zwykły kapuśniak smakuje niezwykle. Warto ugotować go dzień wcześniej, odgrzewany dużo zyskuje.

Kapuśniak z czerwoną papryką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kapuśniak z czerwoną papryką

 

  • kapusta kiszona - ½ kg
  • cebula - 2 szt.
  • marchewka - 2 szt.
  • ziemniaki - 3 szt.
  • boczek wędzony, surowy - 100 g
  • duża czerwona papryka - ½ szt.
  • masło klarowane - 1 łyżka
  • kmin rzymski - ½ łyżeczki
  • kminek /ziarna/ - 1 łyżeczka
  • oregano - ½ łyżeczki
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • sól – do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
  • miód - 1 łyżka
  • oliwa – 2 łyżki
  • domowy bulion wieprzowy – 8 szk.
  • natka pietruszki do podania

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z czerwoną papryką
W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną kapustę kiszoną i mieszając smaż przez chwilę. Następnie wlej dwie szklanki bulionu i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka. W drugim garnku roztop masło, dodaj drobno pokrojoną cebulę i mieszając smaż, aż będzie zeszklona. Dodaj przyprawy: kmin rzymski, kminek, oregano i słodką paprykę w proszku, zamieszaj. Dodaj pokrojony boczek i smaż przez chwilę. Następnie wrzuć do garnka pokrojoną marchewkę i duś na małym ogniu 2-3 minuty. Dodaj pokrojone ziemniaki, sól, zamieszaj i całość duś na małym ogniu kolejne 5 minut. Następnie wlej 4 szklanki bulionu, dopraw do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem, dodaj miód i gotuj pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Pięć minut przed końcem gotowania dodaj pokrojoną paprykę. Ugotowaną kapustę kiszoną przełóż do garnka z warzywami, wlej pozostały bulion, ewentualnie jeszcze raz dopraw do smaku i całość gotuj jeszcze około 5 minut. Zupę wlaną na talerze posyp natką pietruszki.
Kapuśniak z czerwoną papryką
Pokrojone na kawałki ziemniaki
Kapuśniak z czerwoną papryką
Pokrojone na kawałki ziemniaki

Tagi:

papryka domowe