Sposób przygotowania:
kapuśniak z majerankiem i kiełbasą
Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, wyciąć gorzki głąb i poszatkować. Cebule obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Marchew i por oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Kiełbasę oczyścić ze skórki, pokroić w cienkie plasterki. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić marchewkę, por oraz posiekaną drobno cebulę. Podsmażać mieszając ok 5 minut. Dodać kapustę, wyciśnięty czosnek, tymianek,majeranek, trochę kminku i kiełbase. Zalać wszystko bulionem. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować ok 45 minut aż warzywa zmiękną. Nasepne dodać pomidory wraz z zalewą i gotować jeszcze ok 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.