szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

kapuśniak z majerankiem i kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszny kapuśniaczek z młodej kapusty

kapuśniak z majerankiem i kiełbasą

Składniki:

kapuśniak z majerankiem i kiełbasą

 

  • 400 gram cienkiej kiełbasy
  • łyżka oleju
  • 2 cebule
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • puszka pomidorów krojonych
  • pół główki młodej kapusty
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • łyżeczka majeranku
  • kminek
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

kapuśniak z majerankiem i kiełbasą
Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, wyciąć gorzki głąb i poszatkować. Cebule obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Marchew i por oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Kiełbasę oczyścić ze skórki, pokroić w cienkie plasterki. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić marchewkę, por oraz posiekaną drobno cebulę. Podsmażać mieszając ok 5 minut. Dodać kapustę, wyciśnięty czosnek, tymianek,majeranek, trochę kminku i kiełbase. Zalać wszystko bulionem. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować ok 45 minut aż warzywa zmiękną. Nasepne dodać pomidory wraz z zalewą i gotować jeszcze ok 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Tagi:

kielbasa