mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Książka Kucharska: 40 przepisów na najlepsze jesienne zupy

Kapuśniak z mięsem mielonym i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Jeśli lubicie gołąbki to ta zupa z pewnością Wam posmakuje :)

Kapuśniak z mięsem mielonym i ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniak z mięsem mielonym i ryżem

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 młoda kapusta
  • 100 g ryżu (suchego)
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mały seler
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z mięsem mielonym i ryżem
Włoszczyznę myję, obieram i ścieram na dużych oczkach tarki. Cebulę obieram i drobno siekam. Kapustę kroję w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewam olej i smażę na nim posiekaną cebulę, gdy się zeszkli dodaję mięso mielone, dodaję sól i pieprz, smażę przez kilka minut, aż mięso zbrązowieje. Starte warzywa przekładam do dużego garnka i wlewam 3 litry rosołu, doprowadzam do zagotowania. Do warzyw dodaję usmażone mięso z cebulą oraz pokrojoną kapustę. Po czym wsypuję suchy ryż i gotuję jeszcze ok.25 minut na niewielkim ogniu co jakiś czas mieszając.Doprawiam zupę do smaku. Na koniec dodaję do garnka koncentrat pomidorowy i zagęszczam zupę śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną wody. Doprowadzam do zagotowania, wsypuję posiekaną natkę pietruszki. Podaję na ciepło ze świeżym pieczywem.
Kapuśniak z mięsem mielonym i ryżem
NA rozgrzanym oleju podsmażam posiekaną cebulę
Kapuśniak z mięsem mielonym i ryżem
Do podsmażonej cebuli dodaję mięso mielone
Kapuśniak z mięsem mielonym i ryżem
Młodą kapustę kroję w dużą kostkę do miski
Kapuśniak z mięsem mielonym i ryżem
Do garnka przekładam warzywa, mięso mielone i posiekaną kapustę

Tagi:

ryż mięso