madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Kapuśniak z młodej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lekka wiosenna zupa o lekko kwaskowym smaku idealna na ciepłe dni. Świetnie zastąpi tradycyjny kapuśniak.

Kapuśniak z młodej kapusty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniak z młodej kapusty

 

  • 2 litry wody
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżka soli
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 kg młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 1 łyżka octu winnego

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z młodej kapusty
Do garnka wlewamy wodę, wkładamy umyte ćwiartki z kurczaka, dodajemy sól, liście laurowe i ziele angielskie oraz kostkę rosołową. Całość zagotowujemy i zbieramy z wierzchu ścięte białko, a następnie gotujemy na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. W tym czasie obieramy warzywa tj. marchew, pietruszkę ,seler oraz ziemniaki i kroimy w średniej wielkości kostkę. Kapustę drobno szatkujemy. Gdy mięso będzie już miękkie wyciągamy je i wkładamy do wywaru pokrojone warzywa oraz poszatkowana kapustę i gotujemy do miękkości. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w drobną kosteczkę, następnie szklimy na maśle i oprószamy mąką pszenną. Powstałą zasmażkę rozprowadzamy na patelni wywarem i przelewamy do garnka. Całość zagotowujemy i zakwaszamy winnym octem. Podajemy z dodatkiem pieczywa.
Kapuśniak z młodej kapusty
Mięso z kurczaka zagotowujemy razem z przyprawami
Kapuśniak z młodej kapusty
Warzywa obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę
Kapuśniak z młodej kapusty
Młodą kapustę drobno szatkujemy omijając głąb
Kapuśniak z młodej kapusty
Pokrojoną cebulę szklimy na maśle i oprószamy mąką