Sposób przygotowania:
Kapuśniak z młodej kapusty
Wędzone kostki lub żeberka zalewamy wodą gotujemy ok 30 min. Dodajemy ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, 1/2 cebuli pokrojoną w kostkę, ząbek czosnku i suszonego grzybka. Kapustę szatkujemy i (ja sparzam gorącą wodą) dodajemy do wywaru z kości. Gotujemy ok 15 min. W tym czasie warzywa ścieramy na tartce o największych oczkach. Ziemniaki można pokroić w kosteczkę ale ja również ścieram na tartce. Dodajemy do kapusty i zagotowujemy wszystko razem, doprawiamy do smaku kostką rosołową lub łyżką maggi. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni (jeśli mamy surowy boczek to wcześniej go gotujemy a wodę z boczku możemy również dodać do zupy jest jeszcze smaczniejsza :))podsmażony boczek dorzucamy do zupy a na tłuszczu jaki został podsmażamy kiełbasę pokrojoną w kostkę. Dodajemy do zupy, jeśli został nam jeszcze tłuszcz to wsypujemy łyżkę mąki i mieszamy tak żeby nie zrobiły się grudki, jeśli się pojawią to znak że tłuszczu jest mało dodajemy wtedy łyżkę planty lub margaryny. Wlewamy na patelnię łyżkę zupy i łączymy razem z mąką. Wszystko dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze parę minut i na sam koniec wsypujemy do zupy majeranek wedle uznania. Smacznego