Sposób przygotowania:
Kapusniak z prażokami po łódzku
Brzuszek kroimy drobno i smażymy ,gdy się dostatecznie wysmaży dodajemy pokrojoną w piórka cebulę,chwilę smażymy , przyprawiamy vegetą i odstawiamy na bok.Żeberak myjemy zalewamy zimną wodą dodajemy marchew utartą na tarce o grubych oczkach, seler, pietruszkę w całosci ,listki laurowe, ziele angielskie, grzybki suszone i wypłukaną kaszę jęczmienną. Po około 20 minutach dodajemy pokrojoną kapustę( w zależności od upodobań kwasowych płuczemy lub nie),solimy lub dodajemy vegety do smaku.Gotujemy jeszcze około 30 minut a w tym czasie robimy prażoki. Obieramy i myjemy ziemniaki ,zalewamy wodą solimy,gotujemy, gdy są miękkie odlewamy wodę ale nie całą, zostawiamy trochę na dnie , zasypujemy ziemniaki maka ,przykrywamy pokrywką,wstrząsamy i wstawiamy z powrotem na minutkę na mały ogień tłuczemy okrągła pałką na jednolitą masę. kapuśniak doprawiamy pieprzem i papryką,robimy zasmażkę z maki.Na połowę głębokiego talerza nakładamy prażoki ,polewamy zesmażonym brzuszkiem z cebulką obok lejemy kapuśniak i rozkoszujemy się smakiem!