Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Kapuśniak z ryżem i fasolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Zupa z kapusty młodej w wołowiną, ryżem, fasolą, papryką konserwową, keczupem i posypaną natką pietruszki..

Kapuśniak z ryżem i fasolą

Składniki:

Kapuśniak z ryżem i fasolą

 

  • 1,7 L wody
  • 50 dag kapusty młodej
  • 2 łyżki ryżu
  • 20 dag wołowiny bez kości
  • tłuszcz
  • 2 łyżki fasoli
  • 2 strąki papryki konserwowej
  • 4 łyżki keczupu
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • przyprawa do zup

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z ryżem i fasolą
Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać częścią wywaru, gotować.

Ryż opłukać, dodać do kapusty w połowie gotowania u ugotować do miękkości.

Mięso umyć, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć, skropić wodą, udusić do miękkości.

Fasolę opłukać, zalać zimną wodą, zagotować, i pozostawić na 2 godziny; potem ugotować.

Połączyć z kapustą, mięsem, zmieloną papryką konserwową i keczupem, chwilę pogotować, doprawić do smaku, przed podaniem posypać posiekaną natką