SUPERPRZEPIS

Gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie Więcej zdjęć (5)

Zainspirował mnie pomysł na grecki sos - Avgolemono robiony na bazie jajek i sosu z cytryny. W swojej wersji użyłam samych żółtek.

Składniki:

Gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie

 

  • 25 dużych liści białej kapusty ( bierzemy całą główkę i wykorzystujemy część liści)
  • 1 kg mięsa mielonego ( wołowo –wieprzowego lub z drobiu )
  • 3 woreczki ugotowanego na pól miękko ryżu ( 30 dag suchego )
  • 3 cebule ( pokrojone drobno )
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 szklanka rodzynek
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 4 żółtka
  • sok z 1 dużej cytryny
  • skórka otarta z 1/4 cytryny
  • cukier do smaku
  • 1 sztuka anyżu gwiaździstego ( badianu)
  • 1,5 litra bulionu warzywnego ( może być z kostki bulionowej)

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie
Ugotować al'dente ryż - odcedzić . Obrać i drobno pokroić cebulę- iusmażyć na oleju na złoto. Pokroić drobno natkę pietruszki . Namoczyć rodzynki . Odcedzić . Przygotować farsz z mięsa, ryżu , usmażonej cebuli, natki, rodzynek . Doprawić do smaku solą , pieprzem, cynamonem.



Kapustę ułożyć w dużym garnku zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.Zdejmowaćkolejno sparzone największe liście . Na środek liścia kłaść farsz( dobrze jest liście lekko stłuc drewnianym tłuczkiem do mięsa po ,, nerwach " by zmiękły ).. Składać liść zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując jak krokiet. Na dnie garnka ułożyć kilka liści kapusty . Ułożyć w garnku gołąbki . Zalać wodą .Dodać anyż. Dusić 1 godzinę.



Wyjąć gołąbki z garnka . Odlać 3 szklanki wywaru z gotowania gołąbków. Zagotować ze skórką cytrynową . Żółtka wbić do miski i energicznie roztrzepać trzepaczką . Dodać sok z cytryny ( przecedzony bez pestek ) . Nie przerywając ubijania dolać pół szklanki ( 1 chochelkę do zupy ) gorącego wywaru z gotowania gołąbków .Mieszać energicznie. Za chwilę dodać drugą porcję bulionu. Wlać do pozostałego wywaru. Doprawić sos do smaku cukrem.



* Oryginalny Avgolemono robi sie z całych jajek ale mnie wersja zbliżona do polskiej potrawki bardziej odpowiada .



** Pozostałą kapustę poszatkować i zamrozić . Można z niej robić potem bigos , kapuśniak, jarzynkę.
Gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie
Przygotować farsz z miesa -ryżu i przypraw
Gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie
Rodzynki namoczyć - odcedzić i dodać do farszu
Gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie
Farsz nakładać na sparzone liście kapusty
Gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie
Zalać gołabki ułożone w garnku bulionem i dusić do miękkości a potem zrobić sos cytrynowy