Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kapuśniak ze słodkiej kapusty

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Opłukane mięso zalać w garnku wodą i gotować 45 mint (dobrze jest mięso podgotować

Kapuśniak ze słodkiej kapusty

Składniki:

Kapuśniak ze słodkiej kapusty

 

  • 1/2 kg wieprowiny z kością
  • 1/2 małej główki słodkiej kapusty
  • parę ziaren pieprzu
  • mała włoszczyzna
  • 6 ziemniaków
  • 1/4 l soku pomidorowego
  • posiekana zielenina

Sposób przygotowania:

Kapuśniak ze słodkiej kapusty
Opłukane mięso zalać w garnku wodą i gotować 45 mint (dobrze jest mięso podgotować poprzedniego dnia). Następnie dodać startą na grubej tarce włoszczyznę, poszatkowaną kapustę i gotować bez przykrycia 40 minut. Na koniec dodać obrane i pokrajane w kostkę ziemniaki, ugotować je do miękkości, wlać sok pomidorowy, zagotować.
Podawać z posiekaną zieleniną. Zupę można również podawać z mięsem pokrajanym w kostkę.

Tagi:

kapusta