talula

talula

Kucharz
[Przepisów: 5]

Kapuśniak zwany zarzutką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kapustę kroimy i wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą tak by ją zakryło , wkrajamy cebulkę, dodajemy liść laurowy i ziarnka pieprzu

Kapuśniak zwany zarzutką

Składniki:

Kapuśniak zwany zarzutką

 

  • pół kilo kapusty kiszonej,
  • ziemniaki,
  • kostka bulionowa z liściem laurowym i zielem angielskim,
  • liść laurowy,
  • kilka ziarenek pieprzu ,
  • kostka ( np nóżka wieprzowa) ,
  • pół cebulki,
  • skwareczki lub kilka plasterków wędzonki.

Sposób przygotowania:

Kapuśniak zwany zarzutką
Kapustę kroimy i wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą tak by ją zakryło , wkrajamy cebulkę, dodajemy liść laurowy i ziarnka pieprzu. Gotujemy aż kapustka zmięknie. W tym samym czasie w dużym garnku gotujemy nóżkę wieprzową z kostką bulionową i ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Gdy ziemiaki będą miekkie dodajemy kapustę z drugiego garnka, gotujemy razem jeszcze 5 min. Potem robimy zasmażkę z mąki i z wędzonki lub skwareczek i zaprawiamy zupę. Pycha!