Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kapusta biała duszona z jabłkiem i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, smaczna kapusta. Wspaniały dodatek na ciepło do dania z mięsem.

Kapusta biała duszona z jabłkiem i pomidorami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapusta biała duszona z jabłkiem i pomidorami

 

  • 1/2 kg kapusty białej
  • 1 średni por
  • 1 jabłko
  • 3-4 pomidorki cherry
  • 2 łyżki masła
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku
  • ocet winny do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Kapusta biała duszona z jabłkiem i pomidorami
Kapustę poszatkować, włożyć do wody z dodatkiem soli, zagotować, odcedzić. Na rozgrzanym maśle podsmażyć pokrojony w krążki por. Dodać kapustę, smażyć pod przykryciem, co chwilę zamieszać. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i tak jak pomidorki pokroić w plasterki. Połączyć z kapustą, wlać odrobinę wody, dusić przez chwilę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem winnym.
Kapusta biała duszona z jabłkiem i pomidorami
Poszatkowaną kapustę blanszować w osolonej wodzie
Kapusta biała duszona z jabłkiem i pomidorami
Odcedzić i dodać do podsmażonego na maśle pora
Kapusta biała duszona z jabłkiem i pomidorami
Połączyć z pokrojonym jabłkiem i pomidorami
Kapusta biała duszona z jabłkiem i pomidorami
Wszystko razem wymieszać i doprawić do smaku