Sposób przygotowania:
Kapusta duszona w śmietanie 3
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Kapustę pekińską poszatkować. Dodać ją do cebuli z czosnkiem. Wymieszać i smażyć razem ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Do kapusty dodać śmietanę, masło roślinne, cukier, trochę soli i pieprzu, wlać wodę. Kapustę dusić pod przykryciem na średnim ogniu prawie do miękkości, co jakiś czas mieszając. Jak kapusta zrobi się prawie miękka, zdjąć przykrywkę, zwiększyć gaz. Kapustę gotować dalej tak długo, aż prawie cały płyn odparuje. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli. Podawać jako dodatek do obiadu. Można też dodać do niej posiekaną natkę pietruszki.