katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Kapusta duszona z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo smaczna kapusta choć nie ma w niej ani wędliny, ani żadnego mięsa. Dodaję też taką do pasztecików abo krokietów.

Kapusta  duszona z grzybami

Składniki:

Kapusta duszona z grzybami

 

  • kapusta kiszona 2 kg
  • cebula 2 szt
  • grzyby suszone 12-15 kapeluszy
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Kapusta duszona z grzybami
Grzyby płuczemy i sparzamy wrzątkiem. Można je pokroić albo połamać. Kapustę jeśli jest zbyt kwaśna płuczemy i kroimy.

Cebulę obieramy i kroimy np w piórka. W dużym rondlu rozgrzewamy olej i lekko rumienimy na nim cebulę, dodajemy grzyby i przykrywamy je kapustą.

Podlewamy wodą, solimy i dusimy przez ok 15 min. Następnie wszystko razem mieszamy, doprawiamy do smaku i dusimy do miękkości często mieszając.

Tagi:

kapusta