amadeo

amadeo

Kucharz
[Przepisów: 10]

Kapusta kiszona duszona

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jest to świetny dodatek do drugiego dania,zwłaszcza z ziemniakami,lub jako osobna potrawa do pieczywa.

Kapusta kiszona duszona

Składniki:

Kapusta kiszona duszona

 

  • Kapusta kiszona ok 1,5kg(kapustę podczas kupowania powinno się spróbować by nie była gorzkawa,ponieważ wpływa to na jakość potrawy )
  • 2 większe cebule
  • ok 15-20 dkg przetopionej świeżej słoniny ze skwarkami
  • 30 dkg cienkiej kiełbasy(podwawelska,toruńska,śląska lub t.p.)
  • Grzyby suszone ok 8dkg(podgrzybki lub prawdziwki)
  • 3 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 ziarna jałowca
  • pieprz
  • sól
  • czerwona słodka papryka sproszkowana
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kostki rosołowe drobiowe
  • vegeta
  • przyprawa do dań z kapusty
  • odrobina kminku mielonego(jak ktoś nie lubi to nie trzeba dawać)
  • Maggi w płynie
  • olej

Sposób przygotowania:

Kapusta kiszona duszona
Kapustę przepłukać wodą(jeżeli jest bardzo kwaśna to nawet dwa razy) zagotować i odlać wodę. Dzień wcześniej wieczorem możemy zamoczyć grzyby,które na następny dzień płuczemy i gotujemy w wodzie w wodzie ok 1 godz.Po ugotowaniu wyjmujemy z wody i kroimy w kawałeczki,wywaru nie wylewamy ponieważ go zużyjemy. Kiełbasę pokroić w kostkę i przesmażyć lekko na patelni z odrobiną oleju. Cebulę pokroić w kostkę. Świeżą słoninę pokroić w kostkę i przetopić by skwarki były rumiane.Można użyć wcześniej przygotowanej takiej słoniny,jeżeli ktoś używa taką do potraw i ma zapas w lodówce. Po przygotowaniu składników nastawiamy kapustę podlewając ją wodą(nie za dużo by nam nie wyszedł kapuśniak).Gdy już się zagotuje, dodajemy wszystkie przyprawy:kiełbasę,słoninę ze skwarkami,pokrojone grzyby, oraz wlewamy ten wywar z grzybów,cebulę skrojoną,liście laurowe,ziele angielskie,ziarna jałowca,pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek,rosołki drobiowe,odrobinę vegety,maggi w płynie,troszkę sproszkowanej papryki słodkiej,pieprz,trochę przyprawy do dań z kapusty,szczyptę kminku(jeśli ktoś lubi).Wszystko to razem wymieszać. Z solą należy uważać jak i z innymi przyprawami które ją zawierają by kapusta nie wyszła zbyt słona.Tak przyprawioną kapustę dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu,od czasu do czasu mieszając i uważając by nie odparowała woda,ponieważ kapusta może się wówczas przypalić.W czasie mieszania należy próbować miękkość kapusty i smak,by ewentualnie uzupełnić przyprawy.PODKREŚLAM SPECJALNIE DUŻYMI LITERAMI ŻEBY UWAŻAĆ Z WODĄ,GDYŻ KAPUSTA JEST NAJLEPSZA GDY PO UDUSZENIU POZOSTANIE W KAPUŚCIE JAK NAJMNIEJ WODY. Smacznego.