Sposób przygotowania:
Kapusta kiszona duszona
Kapustę przepłukać wodą(jeżeli jest bardzo kwaśna to nawet dwa razy) zagotować i odlać wodę. Dzień wcześniej wieczorem możemy zamoczyć grzyby,które na następny dzień płuczemy i gotujemy w wodzie w wodzie ok 1 godz.Po ugotowaniu wyjmujemy z wody i kroimy w kawałeczki,wywaru nie wylewamy ponieważ go zużyjemy. Kiełbasę pokroić w kostkę i przesmażyć lekko na patelni z odrobiną oleju. Cebulę pokroić w kostkę. Świeżą słoninę pokroić w kostkę i przetopić by skwarki były rumiane.Można użyć wcześniej przygotowanej takiej słoniny,jeżeli ktoś używa taką do potraw i ma zapas w lodówce. Po przygotowaniu składników nastawiamy kapustę podlewając ją wodą(nie za dużo by nam nie wyszedł kapuśniak).Gdy już się zagotuje, dodajemy wszystkie przyprawy:kiełbasę,słoninę ze skwarkami,pokrojone grzyby, oraz wlewamy ten wywar z grzybów,cebulę skrojoną,liście laurowe,ziele angielskie,ziarna jałowca,pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek,rosołki drobiowe,odrobinę vegety,maggi w płynie,troszkę sproszkowanej papryki słodkiej,pieprz,trochę przyprawy do dań z kapusty,szczyptę kminku(jeśli ktoś lubi).Wszystko to razem wymieszać. Z solą należy uważać jak i z innymi przyprawami które ją zawierają by kapusta nie wyszła zbyt słona.Tak przyprawioną kapustę dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu,od czasu do czasu mieszając i uważając by nie odparowała woda,ponieważ kapusta może się wówczas przypalić.W czasie mieszania należy próbować miękkość kapusty i smak,by ewentualnie uzupełnić przyprawy.PODKREŚLAM SPECJALNIE DUŻYMI LITERAMI ŻEBY UWAŻAĆ Z WODĄ,GDYŻ KAPUSTA JEST NAJLEPSZA GDY PO UDUSZENIU POZOSTANIE W KAPUŚCIE JAK NAJMNIEJ WODY. Smacznego.
misia53
amadeo
Dziękuję i pozdrawiam:)))