ewala

ewala

Szef Kuchni
[Przepisów: 50]

Kapusta kiszona z goloneczką i kminkiem.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jest lżejsza od bigosu.....Czyli łagodniejsza dla wątroby....)))

Kapusta kiszona z goloneczką i kminkiem.

Składniki:

Kapusta kiszona z goloneczką i kminkiem.

 

  • Około kilograma kapusty( jak kupuję puszkę w Lidlu )
  • 1 średniej wielkości golonka
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka kminku ( w ziarenkach)
  • Vegeta do smaku...
  • ! ziemniak.

Sposób przygotowania:

Kapusta kiszona z goloneczką i kminkiem.
Kapustę kiszoną z puszki wrzucić do garnka(bez płukania )Te inne chyba będzie trzeba przepłukać....Zalać wodą tak ażeby była całkowicie zakryta.....Dodać umytą golonkę..Cebulę pokroić na drobną kostkę wrzucić do kapusty....Dodać kminek i masło ,przyprawić do smaku vegetą....Gotować około 2-3 godziny do całkowitej miękkości golonki(aż sama odejdzie od kości). Z godzinkę przed końcem zetrzeć na tarce jarzynowej ziemniaka,on spowoduje zgęszczenie...... Golonkę dzielimy na małe części wrzucamy z powrotem do kapusty ...(Skórę jak kto lubi m0żna zostawić ja wyjmuję z kapusty)... Podawać najlepiej z kartoflami piure lub pieczywem.....