Sposób przygotowania:
Kapusta młoda zasmażana z dodatkiem koperku
Kapustę obieram z wierzchnich ,brzydkich liści.
Następnie kapustę kroję na ćwiartki, usuwam głąb i szatkuję w cienkie paski.
Poszatkowaną kapustę wkładam do garnka, zalewam wodą.
Dodaję soli, pieprzu i cukru, całość mieszam i doprowadzam do zagotowania.
Gotuję pod przykryciem na małym ogniu do miękkości ok. 10 - 15 minut, (tak aby nie rozgotować kapusty ) co jakiś czas mieszam.
Na koniec dodaję sok z cytryny .
Boczek wędzony kroję w kostkę, następnie podsmażam na patelni do wytopienia tłuszczu.
Do wytopionego boczku dodaję masła, gdy masło się rozpuści dodaję 1 -2 łyżki mąki cały czas mieszam by powstała gładka, jednolita zasmażka.
Całość przekładam do kapusty, dokładnie mieszam i chwilę gotuję.
Zdejmuję z ognia dodaję posiekany koperek i ponownie mieszam.
W razie potrzeby doprawiam pieprzem i solą.
Następnie kapustę kroję na ćwiartki, usuwam głąb i szatkuję w cienkie paski.
Poszatkowaną kapustę wkładam do garnka, zalewam wodą.
Dodaję soli, pieprzu i cukru, całość mieszam i doprowadzam do zagotowania.
Gotuję pod przykryciem na małym ogniu do miękkości ok. 10 - 15 minut, (tak aby nie rozgotować kapusty ) co jakiś czas mieszam.
Na koniec dodaję sok z cytryny .
Boczek wędzony kroję w kostkę, następnie podsmażam na patelni do wytopienia tłuszczu.
Do wytopionego boczku dodaję masła, gdy masło się rozpuści dodaję 1 -2 łyżki mąki cały czas mieszam by powstała gładka, jednolita zasmażka.
Całość przekładam do kapusty, dokładnie mieszam i chwilę gotuję.
Zdejmuję z ognia dodaję posiekany koperek i ponownie mieszam.
W razie potrzeby doprawiam pieprzem i solą.