Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kapusta na gorąco

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kapustę umyć, oczyścić i dość cienko poszatkować. Przełożyć do garnka, zalać

Kapusta na gorąco

Składniki:

Kapusta na gorąco

 

  • 80 dag białej kapusty
  • 2 jabłka
  • 2 pomidory
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • natka pietruszki
  • sól
  • cukier
  • kwasek cytrynowy

Sposób przygotowania:

Kapusta na gorąco
Kapustę umyć, oczyścić i dość cienko poszatkować. Przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością gorącej wody, posolić, dodać łyżkę oleju i nieco kwasku cytrynowego. Zagotować pod przykryciem, mieszając często gotować do miękkości, w trakcie posłodzić do smaku. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na reszcie oleju, wymieszać z mąką, zrobić gładką zasmażkę i przełożyć do kapusty. Dodać pomidory, obrane ze skóry i starte na tarce jabłka. Nadal gotować. Przed podaniem można wmieszać natkę pietruszki, wedle upodobania.