Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kapusta pekinska z kalafiorem i jarmużem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Duszone warzywa z masłem i bułką tartą są świetnym dodatkiem do obiadu.

Kapusta pekinska z kalafiorem i jarmużem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kapusta pekinska z kalafiorem i jarmużem

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kapusta pekinska z kalafiorem i jarmużem
Kapustę pekińską i jarmuż poszatkować. Jarmuż włożyć do wrzącej wody na 3-4 minuty, osączyć. Na połowie masła podsmażyć pokrojony na 2 cm kawałki por, dodać kapustę, jarmuż, wymieszać. Wlać kilka łyżek wody lub bulionu, wsypać suszone pomidory i dusić pod przykryciem do miękkości. Miękkie warzywa doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Umyty kalafior ugotować w osolonej wodzie. Gorące warzywa włożyć do miski, na wierzch ułożyć kalafior, polać usmażonym masłem z bułką tartą, podawać.
Kapusta pekinska z kalafiorem i jarmużem
Umytą kapustę pekińską i jarmuż poszatkować
Kapusta pekinska z kalafiorem i jarmużem
Pokrojiny por podsmażyć na masle dodać jarmuż i kapustę
Kapusta pekinska z kalafiorem i jarmużem
Dodać suszone pomidory z czosnkiem i bazylią dusić do miękkości