Sposób przygotowania:
Kapusta wigilijna
Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin. Ja zazwyczaj namaczam je wieczorem i zostawiam do rana. Cebulę kroimy w piórka.
Nagrzewamy patelnię i kiedy czujemy, że środek patelni jest nagrzany dodajemy odrobinę oleju i po chwili nakładamy cebulkę. Cebulę szklimy na złoty kolor.
Grzyby siekamy. Nie wylewamy wody od grzybów. U mnie nie ma znaczenia, czy będą w paski czy w kostkę. Ważne, aby były widoczne w kapuście. Dodajemy je do cebuli.
Kapustę też lekko siekamy i dodajemy do reszty składników.Zalewamy wodą od suszonych grzybów. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i doprawiamy solą i pieprzem młotkowanym. Zalewamy bulionem warzywnym do wysokości kapusty.
Jeśli nie macie domowego bulionu, dobrze sprawdza się kostka bulionowa grzybowa. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ponad godzinę do 1,5 godziny. Kontrolujemy ilość bulionu, bo będzie odparowywał. Można uzupełnić przegotowaną wodą.
Gotowa kapusta powinna być już miękka i bez bulionu.
Nagrzewamy patelnię i kiedy czujemy, że środek patelni jest nagrzany dodajemy odrobinę oleju i po chwili nakładamy cebulkę. Cebulę szklimy na złoty kolor.
Grzyby siekamy. Nie wylewamy wody od grzybów. U mnie nie ma znaczenia, czy będą w paski czy w kostkę. Ważne, aby były widoczne w kapuście. Dodajemy je do cebuli.
Kapustę też lekko siekamy i dodajemy do reszty składników.Zalewamy wodą od suszonych grzybów. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i doprawiamy solą i pieprzem młotkowanym. Zalewamy bulionem warzywnym do wysokości kapusty.
Jeśli nie macie domowego bulionu, dobrze sprawdza się kostka bulionowa grzybowa. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ponad godzinę do 1,5 godziny. Kontrolujemy ilość bulionu, bo będzie odparowywał. Można uzupełnić przegotowaną wodą.
Gotowa kapusta powinna być już miękka i bez bulionu.