anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Postna kapusta wigilijna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wigilijna kapusta mimo że postna, to nie należy do potraw dietetycznych i lekkostrawnych. Moja bez grzybów i grochu jest dużo lżejsza i równie smaczna.

Postna kapusta wigilijna

Składniki:

Postna kapusta wigilijna

 

Sposób przygotowania:

Postna kapusta wigilijna

ETAP 1:

Postna kapusta wigilijna
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w piórka.

Do rondla wlać 2-3 łyżki oleju, rozgrzać i dodać obraną i pokrojoną cebulę. Usmażyć bez rumienienia.

ETAP 2:

Postna kapusta wigilijna
Marchewkę obrać, opłukać, pokroić i przełożyć do garnka z cebulą.

Marchewkę obrać, pokroić, dodać do cebuli i smażyć przez chwilę, mieszając od czasu do czasu.

ETAP 3:

Postna kapusta wigilijna
Kapustę kiszoną dodać do garnka z warzywami.

Kapustę lekko odcisnąć z soku, posiekać nożem i przełożyć do rondla z cebulą marchewką. Wlać pozostały olej i 1 szklankę wody, dodać obrane i starte na grubych oczkach tarki jarzynowej jabłka, pozostałe przyprawy, wymieszać i gotować na wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka. Doprawić do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem i jeśli jest taka potrzeba, to solą.

Tagi:

kapusta