Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Kapusta włoska kwaszona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Doskonała do zimowych sałatek i surówek.

Kapusta włoska kwaszona

Składniki:

Kapusta włoska kwaszona

 

Sposób przygotowania:

Kapusta włoska kwaszona
Kapustę oczyścić, poszatkować razem z głąbem i wymieszać z solą. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Ogórki umyć, obrać i drobno pokroić. Koperek umyć i drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, włożyć do kamiennego garnka i mocno ubić, przycisnąć obciążonym talerzem. Po 2 tygodniach przełożyć kapustę do słoików typu twist, ubić, zakręcić i pasteryzować 20 minut. Można używać jej do przyrządzania surówek i sałatek.