edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Kapusta włoska z boczkiem i pomidorami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Łatwe w wykonaniu, szybkie danie z włoskiej kapusty. Świetny dodatek do mięsa, ale doskonale smakuje również z samymi ziemniakami lub pieczywem.

Kapusta włoska z boczkiem i pomidorami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapusta włoska z boczkiem i pomidorami

 

  • 90 dag włoskiej kapusty (mała główka)
  • 13 dag wędzonego boczku
  • 10 dag koncentratu pomidorowego
  • puszka pomidorów krojonych (40 dag)
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • sproszkowana papryka
  • kilka łyżek siekanego koperku (u mnie mrożony)

Sposób przygotowania:

Kapusta włoska z boczkiem i pomidorami
Boczek i obraną cebulę pokroić w małą kostkę, czosnek posiekać. Opłukaną kapustę przekroić na ćwiartki, usunąć głąb i pokroić ją w większą kostkę. W rondlu usmażyć boczek do wytopienia tłuszczu, jeśli jest bardzo chudy, podać niewielką ilością oleju. Dodać cebulę, a kiedy się zeszkli, dołożyć posiekany czosnek i kapustę. Chwilkę razem smażyć, a następnie podlać dwiema szklankami wody, lekko posolić i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Do prawie miękkiej kapusty dodać pomidory i koncentrat pomidorowy, dusić razem kilka minut. Dodać koper, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. 
Kapusta włoska z boczkiem i pomidorami
W rondlu usmażyć boczek do wytopienia tłuszczu, jeśli jest bardzo chudy, podać niewielką ilością oleju. Dodać cebulę.
Kapusta włoska z boczkiem i pomidorami
Kiedy cebula się zeszkli, dołożyć posiekany czosnek i kapustę.
Kapusta włoska z boczkiem i pomidorami
Do prawie miękkiej kapusty dodać pomidory i koncentrat pomidorowy, dusić razem kilka minut.
Kapusta włoska z boczkiem i pomidorami
Dodać koper, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.