agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Kapusta włoska z grzybami i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Idealne połączenie grzybów , kapusty i cynamonu :)

Kapusta włoska z grzybami i rodzynkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kapusta włoska z grzybami i rodzynkami

 

Sposób przygotowania:

Kapusta włoska z grzybami i rodzynkami
Grzyby przełożyć do miski i zalać wodą. Pozostawić najlepiej na noc aby zmiękły. Kapustę włoską przekrawamy na pół, wycinamy twardą część . Resztę drobno szatkujemy. W większym garnku zagotowujemy dość dobrze osoloną wodę , wrzucamy kapustę i lekko podgotowujemy. Kapusta powinna być miękka ale nie rozgotowana. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Zostawiamy na cedzaku aby cała woda spłynęła. Grzyby kroimy , na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy grzyby , namoczone rodzynki, czerwone wino, cynamon oraz kminek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podsmażany 3-4 minuty i dodajemy śmietanę. Gdy sos lekko zgęstnieje dodajemy dobrze odsączona kapustę włoską. Dokładnie mieszamy, zmniejszamy ogień i lekko podduszamy 2-3 minuty. Gorącą kapustę układać na talerzu. Smacznego :)
Kapusta włoska z grzybami i rodzynkami
grzyby zalać wodą i zostawić najlepiej na noc
Kapusta włoska z grzybami i rodzynkami
z kapusty wyciąć twardą część resztę pokroić
Kapusta włoska z grzybami i rodzynkami
ugotowaną kapuste przelać zimną wodą i odcedzić.