Sposób przygotowania:
Kapusta z czerwoną fasolą
Fasolę dzień wcześniej wsypujemy do garnka z ciepłą wodą i moczymy do nastepnego dnia ok 12 godzin. W tej samej wodzie troszke osolona gotujemy na wolnym ogniu około godzine. Kapuste szatkujemy i gotujemy do uzyskania szklistości , wtedy odlewamy wodę i nalewamy nowej by straciła cierpkość , ja robię to 2 razy . dodajemy do kapusty kilka liści laurowych , kilka ziaren ziela angielskiego , 3 łyzki smalcu ze skwarkami , solimy i pieprzymy i dusimy od czasu do czasu jessli jest taka potrzeba dodając odrobine wody , kiedy fasola jest już aldente , odparowujemy nadmiar wody z kapusty tak by po dolaniu fasoli razem z woda spod nniej jej gęstośc byla w sam raz , dusimy wszystko razem taki czas by fasola zaczęla się rozpadac i by zagęściła swoim miąszem kapuste , odstawiamy i po jakmś czasie spowrotem dusimy ją jeszcze około pół godziny . Dodajemy do smaku jeszcze przypraw - i gotowe , proces niekrótki ale jakże smaczny.
sandra200
kayleb
jarek-energy
plecam gorąco