Martyna239

Martyna239

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Kapusta z grochem i suszonymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kapusta z grochem i suszonymi grzybami

Kapusta z grochem i suszonymi grzybami

Składniki:

Kapusta z grochem i suszonymi grzybami

 

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 mała cebula
  • 1 i 1/2 szklanki grochu łuskanego
  • grzyby suszone
  • mąka
  • sól, pieprz, olej

Sposób przygotowania:

Kapusta z grochem i suszonymi grzybami
Kapustę płuczemy, następnie siekamy i gotujemy do miękkości. Groch namaczamy około godziny, następnie gotujemy. Solimy pod koniec gotowania, inaczej będzie twardy. Cebulę kroimy w piórka, smażymy na oleju na złoto. Gdy kapusta będzie już miękka, dodajemy groch, cebulę i wszystko razem mieszamy, doprawiając do smaku solą i pieprzem. W tym samym czasie, gdy gotuje nam się kapusta, namaczamy suszone grzyby (około godziny), następnie gotujemy je w osolonej wodzie. Po ugotowaniu smażymy na rozgrzanym oleju, posypując obficie mąką. Opószamy solą do smaku.Grzyby podajemy razem z kapustą.