Sposób przygotowania:
Postna kapusta z grzybamiWykonanie:
Grzyby umyłam pod bieżącą wodą, włożyłam do garnuszka, zalałam 1 szklanką ciepłej, przegotowanej wody, moczyłam przez noc.
Grzyby zagotowałam w wodzie w której się moczyły, jakieś 25 minut. Odcedziłam zostawiając wywar. Większe grzyby pokroiłam na mniejsze kawałki.
Kapustę opłukałam dwukrotnie na sitku pod bieżącą, chłodną wodą, odcisnęłam i posiekałam, włożyłam do garnka i zalałam przecedzonym wywarem z grzybów, doprawiłam sola i pieprzem, dodałam ziele i listek laurowy i przecier pomidorowy.
Gotowałam prawie 2 godziny. Marchewkę obrałam, umyłam i starłam na tarce o dużych oczkach, dodałam ja przy końcu gotowania kapusty. Obrałam i pokroiłam drobno cebulę.
Zeszkliłam na patelni na oleju. Na patelni rozgrzałam pozostałe 2 łyżki oleju, dodałam mąkę i podgrzewałam mieszając aż zrobi się jasnobrązowa zasmażka.
Cebulę, zasmażkę i grzyby dodałam do ugotowanej kapusty, wymieszałam i zagotowałam. Doprawiłam solą, pieprzem. Najlepiej smakuje podana na gorąco.