mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Kapusta z grzybami i fasolą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 15

W moim domu na święta jadamy kapustę z grzybami ale także z fasolą. Robiła ją moja babcia i mama.To taka nasza tradycja. Kolacja propozycją świąteczna

Kapusta z grzybami i fasolą

Składniki:

Kapusta z grzybami i fasolą

 

Sposób przygotowania:

Kapusta z grzybami i fasolą

ETAP 1:

Kapusta z grzybami i fasolą
fasola nomoczona na noc i ugotowana na drugi dzień

Fasolę przekładam do miski zalewam zimną wodą i zostawiam na noc do namoczenia. Na drugi dzień przekładam do garnka, dolewam wody zimnej i gotuję do miękkości an wolnym ogniu.

ETAP 2:

Kapusta z grzybami i fasolą
grzyby suszone podgrzybki namoczone i ugotowane

Grzyby suszone przekładam do miski, zalewam zimną wodą i odstawiam na noc. Na drugi dzień przekładam do garnka i gotuję do miękkości około godzinę. Po ugotowaniu odcedzam grzyby.

ETAP 3:

Kapusta z grzybami i fasolą
kapusta kiszona przełożona do garnka przed gotowaniem

Kapustę kiszoną przekładam do garnka, dolewam wodę zimę , dodaję ziele, liść laurowy i gotuję do miękkości. Po ugotowaniu odcedzam kapustę.

ETAP 4:

Kapusta z grzybami i fasolą
Cebula biala pokrojona i przesmażona na patelni

Cebulę pokrojoną przesmażam na maśle, dodaję ją do kapusty, razem z grzybami, fasolą. Doprawiam solą, pieprzem i chwil e jeszcze kapustę podsmażam.


Tagi:

kapusta fasola