Sposób przygotowania:
Kapusta z grzybami doprawiana piernikiem
Wigilijną kapustę z grzybami zaczynamy gotować trzy dni przed Wigilią czyli 22 grudnia ( lub wcześniej i mrozimy ) . Kapusta nie może być za kwaśna . Jeśli za mocno się nam ukisiła lub taką niefortunnie kupimy trzeba ją po prostu zalać kilkoma szklankami zimnej wody , ucisnąć i wodę odlać. Odpowiednio kwaśna kapustę zalać wodą tak by ją zakrywała i gotować ok. 2 godzin. W tym czasie zalać wrzątkiem ( ok. 1,5 szklanki) suszone grzyby i odstawić na 2 godziny . Ugotować w wodzie w której się moczyły . Odcedzić pozostawiając płyn z gotowania. Odcedzone pokroić drobno. Kapustę odcedzić zostawiając ok 1/2 szklanki płynu .Dolać do niej olej .Wymieszać. Wrzucić pokrojone grzyby . Wlać wywar od grzybów. Wymieszać. Zmniejszyć gaz i dusić 2 godziny. Odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia ( dobrze by się przemroziła ). Następnego dnia dusić 2 razy po 1 godzinie schładzając ją za każdym razem. Trzeciego dnia doprawić mielonym pieprzem i utartym mocno korzennym piernikiem i również dusić 2 razy po godzinie. Z kapusty powinien odparować prawie cały płyn. Ma być na tyle wilgotna by dało się ją łatwo odgrzewać ale nie wodnista. Doprawić do smaku cukrem , pieprzem . * Zawsze gotuję jej więcej niż potrzebuję na Wigilię i od razu część mrożę . Można potem na jej bazie zrobić bigos , pierogi , krokiety lub podawać do pieczonych mięs , kluch itp.