Sposób przygotowania:
Kapusta z grzybami na oleju orzechowym
Trzy dni przed Wigilią przepłukać kapustę kiszoną by nie była za kwaśna .Zalać wodą i gotować ok. 2 godzin. W tym czasie grzyby namoczyć na 2 godziny - zlać wodę w której się moczyły . Zalać 3 szklankami wody i ugotować . Kapustę odcedzić .Grzyby odcedzić wlewając wywar z ich gotowania do kapusty . Grzyby pokroić w paseczki i dodać do kapusty. Wlać olej . Włożyć miód . Wymieszać . Dusić kapustę na małym gazie godzinę . Odstawić w zimne miejsce do następnego dnia ( np. na balkon - dobrze by było żeby kapusta sie przemroziła ). Następnego dnia dusić kapustę znów 2 godziny na małym gazie . Odstawić w zimne miejsce . W Wigilię ponownie dusić na małym gazie godzinę mieszając by nie przywarła do dna .W Wigilię dusimy kapustę odkrytą tak by nadmiar płynu odparował .Doprawić do smaku solą , maggi , pieprzem i jeśli trzeba to szczyptą cukru. Zagotować . Taka kapustka jest prawie identyczna z normalnie robioną - olej orzechowy daje tylko delikatną orzechowa nutkę prawie nie wyczuwalną , a jednak coś w tym pysznego jest . Kapusty z grzybami robię zawsze więcej niż potrzebuję na Wigilię i mrożę . Można na jej bazie zrobić potem bigos , pierogi , krokiety lub podawać do pieczonych mięs , kluch itp.