lilalo

lilalo

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Kapusta z grzybkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kto powiedzial ze to co pyszne na wigilijnym stole nie moze byc zajadane na codzien? :-)

Kapusta z grzybkami

Składniki:

Kapusta z grzybkami

 

  • 500gr kapusty kiszonej
  • 3/4 szklanki suszonych grzybkow
  • lisc laurowy, pieprz, ziele angielskie, sol
  • 2 lyzki maki
  • 2 lyzki masla
  • 2 lyzki smazonej cebulki w kostke

Sposób przygotowania:

Kapusta z grzybkami
Grzybki zalewamy wrzatkiem, przykyrwamy dekielkiem odstawiamy na noc. Nastepnego dnia kroimy je drobno i wody nie wylewamy, poniewaz wlasnie w tej wodzie bedziemy teraz gotowac drobno posiatkowana kapuste kiszona. Dodajemy do garnuszka takze lisc laurowy, ziele angielskie, pieprz i sol. Dobrze jest ziele angielskie i liscie laurowe wlozyc w lnianym woreczku wtedy po ugotowaniu nie musimy wybierac i wyszukiwac przypraw wsrod potrawy. Mozemy tez dodac do kapusty kilka suszonych (takze na noc namoczonych)sliwek. Kapuste dusimy na malym ogniu a w tym czasie przyzadzamy zasmazke z masla z maka, ktora nastepnie dodajemy do kapusty. Chwilke pozostawiamy na ogniu i gotowe. Smacznego!

Tagi:

mak kapusta