Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kapusta z mielonym mięsem (Niemcy)

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Kapustę pokroić w 2 cm cząstki (kwadraty), włożyć do garnka, zalać wodą, dodać

Kapusta z mielonym mięsem (Niemcy)

Składniki:

Kapusta z mielonym mięsem (Niemcy)

 

  • średnia biała kapusta
  • 0,5 kg mielonego mięsa
  • 250 ml 18% śmietany
  • średnia cebula
  • 2 łyżeczki kminku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kapusta z mielonym mięsem (Niemcy)
Kapustę pokroić w 2 cm cząstki (kwadraty), włożyć do garnka, zalać wodą, dodać kminek, posolić (powinna być lekko przesolona) i gotować, gdy będzie PRAWIE, miękka odcedzić, ale wodę zachować. Drobno pokroić i zarumienić cebulę na patelni, dodać mięso i usmażyć. Do głębokiego żaroodpornego naczynia (najlepiej owalnego żeliwnego garnka) włożyć mięso, wyrównać. Następną warstwą będzie ugotowana kapusta, zalać następnie całość wodą z gotowanej kapusty, ok. 2 cm poniżej warstwy kapusty. Następnie jako ostatnią dodać śmietanę i rozprowadzić po całej powierzchni. Włożyć do nagrzanego wcześniej piekarnika (250 °C) na 30 min. Podawać z ryżem (najlepiej biały zmieszany z dzikim) lub pieczywem.

Tagi:

mięso kapusta