Sposób przygotowania:
Kapusta z wędzonką i czosnkiem
Kapustę kiszoną gotujemy w garneczku z dodatkiem liścia laurowego garnka nie przykrywamy .Kapustę białą kroimy ,marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki i wszystko gotujemy w osobnym garnku do pół miękkości .Wędzonkę nie zbyt tłustą kroimy drobno w kostkę ,kiełbasę myśliwską także kroimy w kosteczkę.Cebule obieramy siekamy .Na patelni rozgrzewamy oliwę podsmażamy pokrojona kiełbasę ,wędzonkę i cebulę .Mieszamy dodajemy przyprawę do bigosu i czerwona ,paprykę po ok 1 łyżce .Ugotowane kapusty odsączamy i mieszamy razem w dużym garnku .Dodajemy zawartość patelni czyli podsmażoną kiełbaskę i wędzonką z cebulką .Mieszamy .dodajemy przecier pomidorowy .Doprawiamy pieprzem ,sola ,przyprawa w płynie i dodajemy kostkę warzywną lub kostkę bulionową do smaku .Mieszamy i dusimy na małym ogniu . Na koniec dodajemy kilka ząbków wyciśniętego czosnku i podajemy .Zajadamy z świeżym chlebkiem