iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Kapusta z wędzonką i czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kapustka ala bigosik z czosneczkiem

Kapusta z wędzonką  i czosnkiem

Składniki:

Kapusta z wędzonką i czosnkiem

 

  • 25 dag wędzonka surowa,
  • 25 dag kiełbasa,
  • 1 szt cebula,
  • 1/2 kg kapusta kiszona,
  • 1/3 główki kapusta biała,
  • przecier pomidorowy,
  • oliwa,
  • marchewka,
  • papryka słodka czerwona,
  • Przyprawa do bigosu,
  • liść laurowy
  • kostka bulionowa

Sposób przygotowania:

Kapusta z wędzonką i czosnkiem
Kapustę kiszoną gotujemy w garneczku z dodatkiem liścia laurowego garnka nie przykrywamy .Kapustę białą kroimy ,marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki i wszystko gotujemy w osobnym garnku do pół miękkości .Wędzonkę nie zbyt tłustą kroimy drobno w kostkę ,kiełbasę myśliwską także kroimy w kosteczkę.Cebule obieramy siekamy .Na patelni rozgrzewamy oliwę podsmażamy pokrojona kiełbasę ,wędzonkę i cebulę .Mieszamy dodajemy przyprawę do bigosu i czerwona ,paprykę po ok 1 łyżce .Ugotowane kapusty odsączamy i mieszamy razem w dużym garnku .Dodajemy zawartość patelni czyli podsmażoną kiełbaskę i wędzonką z cebulką .Mieszamy .dodajemy przecier pomidorowy .Doprawiamy pieprzem ,sola ,przyprawa w płynie i dodajemy kostkę warzywną lub kostkę bulionową do smaku .Mieszamy i dusimy na małym ogniu . Na koniec dodajemy kilka ząbków wyciśniętego czosnku i podajemy .Zajadamy z świeżym chlebkiem