Sposób przygotowania:
Biała kapusta z pomidorami i żeberkami
Kapustę siekamy w dość grube kawałki . Zalewamy wodą . Lekko osolimy i gotujemy 30 minut. Odcedzamy .Papryczki czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy super drobno . Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy smalec. Wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dokładamy papryczki ,pomidory i rozgnieciony ząbek czosnku . Rozgotowujemy sos . Z żeberek wyjętych z wywaru usuwamy kości .Do kapusty dodajemy sos i wywar .Dusimy 15 minut mieszając. Mięso przekładamy do kapusty. Dodajemy koncentrat . Dusimy na małym gazie jeszcze 20 minut przy lekko uchylonej pokrywce tak by nadmiar płynu odparował. Doprawiamy do smaku. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany ( zawsze się zastanawiałam czemu potrawy węgierskie podawane są z reguły z kleksem śmietany . Teraz już wiem . Widocznie do tej pory robiłam dania pikantne ale nie dość pikantne . Uwierzcie mi - ten kleks śmietany jest niezbędny by złagodzić ostrość papryczek) . * Normalnie przy gotowaniu dużej porcji potrawy wywar z gotowania żeberek używamy do duszenia kapusty - u mnie było by go za dużo więc robię na nim zupę . ** ostrożnie z papryczkami bo właśnie chłodzę sobie usta - nieopacznie spróbowałam w trakcie krojenia i potrzebuje straży pożarnej :) tak , ze jeśli ktoś ma problem z ostrymi papryczkami lepiej niech użyje pół czerwonej papryki normalnej. *** jeśli mamy oryginalną węgierską pastę z papryki i pomidorów to dajemy ja zamiast koncentratu i mielonej papryki do smaku **** resztę wywaru z gotowania żeberek ( z włoszczyzną) użyję na zupę