Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Biała kapusta z pomidorami i żeberkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Nie jest to kuchnia węgierska - bardziej fusion .

Biała kapusta z pomidorami i żeberkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biała kapusta z pomidorami i żeberkami

 

  • 0,5 kg żeberek ( cienkie paski) ugotowanych w wywarze ( włoszczyzną )
  • 0,5 kg białej kapusty
  • 2 cebule
  • 2 duże pomidory
  • pokrojone ostre papryki ( powinna być czuszka ale użyjmy takie jakie są mają być po prostu )
  • 2 łyżki smalcu ( oryginalna kuchnia węgierska bazuje na smalcu - jeśli ktoś ma opory niech użyje oleju)
  • pieprz mielony
  • sól
  • mielona papryka słodka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki wywaru z gotowania żeberek
  • kwaśna śmietana ( po łyżce na porcję)

 

Sposób przygotowania:

Biała kapusta z pomidorami i żeberkami
Kapustę siekamy w dość grube kawałki . Zalewamy wodą . Lekko osolimy i gotujemy 30 minut. Odcedzamy .Papryczki czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy super drobno . Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy smalec. Wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dokładamy papryczki ,pomidory i rozgnieciony ząbek czosnku . Rozgotowujemy sos . Z żeberek wyjętych z wywaru usuwamy kości .Do kapusty dodajemy sos i wywar .Dusimy 15 minut mieszając. Mięso przekładamy do kapusty. Dodajemy koncentrat . Dusimy na małym gazie jeszcze 20 minut przy lekko uchylonej pokrywce tak by nadmiar płynu odparował. Doprawiamy do smaku. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany ( zawsze się zastanawiałam czemu potrawy węgierskie podawane są z reguły z kleksem śmietany . Teraz już wiem . Widocznie do tej pory robiłam dania pikantne ale nie dość pikantne . Uwierzcie mi - ten kleks śmietany jest niezbędny by złagodzić ostrość papryczek) . * Normalnie przy gotowaniu dużej porcji potrawy wywar z gotowania żeberek używamy do duszenia kapusty - u mnie było by go za dużo więc robię na nim zupę . ** ostrożnie z papryczkami bo właśnie chłodzę sobie usta - nieopacznie spróbowałam w trakcie krojenia i potrzebuje straży pożarnej :) tak , ze jeśli ktoś ma problem z ostrymi papryczkami lepiej niech użyje pół czerwonej papryki normalnej. *** jeśli mamy oryginalną węgierską pastę z papryki i pomidorów to dajemy ja zamiast koncentratu i mielonej papryki do smaku **** resztę wywaru z gotowania żeberek ( z włoszczyzną) użyję na zupę
Biała kapusta z pomidorami i żeberkami
Uwaga z ostrymi papryczkami i w czasie czyszczenia i z ilościa dodanych
Biała kapusta z pomidorami i żeberkami
Podsmażyć cebulę -potem dodać pomidory - papryczki
Biała kapusta z pomidorami i żeberkami
Ugotowane żeberka wyjąć z wywaru i wyluzować z nich kości
Biała kapusta z pomidorami i żeberkami
Kapustę poszatkowaną ugotować -odcedzić i połączyć z sosem i żeberkami-dusić