lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Kapusta zapiekana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

pyszna kapusta na chłodne dni

Kapusta zapiekana

Składniki:

Kapusta zapiekana

 

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 duże jabłko
  • 3-4 szt suszonych grzybów
  • 1 łyżka oleju, mąka, sól, pieprz, majeranek, kminek, liść laurowy
  • 1 łyżka masła
  • bulion

Sposób przygotowania:

Kapusta zapiekana
Kapustę kroimy na drobno i wrzucamy do garnka, zalewamy odrobiną bulionu. Jabłko obieramy, kroimy w kostkę i razem z namoczonymi wcześniej grzybami wrzucamy do kapusty. Dodajemy majeranek, kminek i liść laurowy.Gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju i maśle do zeszklenia, następnie dodajemy 2 łyżki mąki i smażymy na złoty kolor. Gdy kapusta będzie miękka dodajemy do niej zasmażkę i podgotowujemy stale mieszając, aż mąka dobrze się rozprowadzi i zagęści kapustę. Doprawić do smaku