motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Kapusta zasmażana z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kapusta zasmażana z pieczarkami

Kapusta zasmażana z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapusta zasmażana z pieczarkami

 

  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • świeży koper
  • sól
  • pieprz
  • kucharek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Kapusta zasmażana z pieczarkami
Kiszoną kapustę siekamy. Dajemy ją do garnka razem z pokrojoną cebulką, 1 łyżką smalcu i 1 łyżeczką cukru. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Obrane pieczarki kroimy w plasterki i dusimy pod przykryciem z 2 łyżkami oliwy i 2 łyżkami wody. Doprawiamy do smaku. Uduszone pieczarki dajemy do gotującej się kapusty i dalej dusimy. Jak kapusta będzie miękka dodajemy zasmażkę zrobioną ze smalcu, mąki i wody. Na koniec dodajemy posiekany koper, ocet i doprawiamy do smaku.
Kapusta zasmażana z pieczarkami
Posiekaną kapustę dajemy do garnka razem z cebulką, smalcem, cukrem zalewamy wodą i dusimy
Kapusta zasmażana z pieczarkami
Obrane pieczarki kroimy w plasterki i dusimy z oliwą i wodą. Doprawiamy do smaku
Kapusta zasmażana z pieczarkami
Smalec roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę i rumienimy, zalewamy wodą i energicznie mieszamy . Dodajemy do kapusty z pieczarkami
Kapusta zasmażana z pieczarkami
Na końcu dajemy posiekany koper, ocet i doprawiamy do smaku

Tagi:

kapusta