Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kapusta zasmażana z wędzonym boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kapusta kiszona zasmażana to znakomity dodatek do dania z mięsem. Najczęściej podawana do kotleta schabowego lub mielonego.

Kapusta zasmażana z wędzonym boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapusta zasmażana z wędzonym boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Kapusta zasmażana z wędzonym boczkiem
Kapustę pokroić, gdy jest bardzo kwaśna wypłukać. Marchewkę obrać, pokroić w cienkie słupki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por pokroić w krążki. Kapustę włożyć do garnka, zalać wodą, dodać marchew, por, liście laurowe, ziele angielskie i gotować do miękkości. Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na smalcu. Skwarki włożyć do gotującej się kapusty a do tłuszczu wsypać mąkę i zrumienić. Zasmażkę połączyć z kapustą, zagotować, doprawić do smaku pieprzem i cukrem.  
Kapusta zasmażana z wędzonym boczkiem
Obraną marchewkę zetrzeć w cienkie paski
Kapusta zasmażana z wędzonym boczkiem
Do kapusty dodać startą marchewkę i posiekany por
Kapusta zasmażana z wędzonym boczkiem
Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanym smalcu
Kapusta zasmażana z wędzonym boczkiem
Skwarki z boczku dodać do kapusty a na tłuszczu zrobić zasmażkę

Tagi:

kapusta