Smarkaty

Smarkaty

Starszy Kucharz
[Przepisów: 21]

karasie pieczone z czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

doskonały lekki letni obiad

karasie pieczone  z czosnkiem

Składniki:

karasie pieczone z czosnkiem

 

  • 4 świeże karasie
  • 2 duże cebule
  • 2 duze ząbki czosnku
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki oleju
  • gałązki pietruszki
  • łyżka posiekanej natki pieruszki
  • mąka krupczatka do panierowania
  • mleko do wymoczenia karasi
  • sól
  • przyprawa do ryb
  • rękaw do pieczenia Paclan

Sposób przygotowania:

karasie pieczone z czosnkiem
- Sprawione, całe karasie z głowami (bez oczu) dokładnie myjemy i moczymy godzinę lub nieco dłużej w zimnym mleku - po wyjęciu ryby osuszamy, lekko solimy i nacieramy przyprawą wewnątrz i z zewnątrz - do środka każdej ryby wkładamy gałązki świeżej pietruszki, panierujemy karasie w mące i wkładamy do odpowiednio długiego rękawa do pieczenia - posypujemy cebulą posiekaną z czosnkiem i wymieszaną z posiekaną natką pietruszki, polewamy olejem wymieszanym z pastą pomidorowąo raz keczupem, zamykamy rękaw - wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni na 20-25 minut) - najlepiej smakują z ryżem i surówką