Sposób przygotowania:
Karczek pieczony
Karczek myjemy i nacinamy wierzch ( w kratkę) w nacięcia wciskamy kawałki czosnku. Nacieramy przyprawami, i zostawiamy na co najmniej 2 godz.
Cebulę kroimy w piórka, rozgrzewamy w garnku tłuszcz, obsmażamy mięso z każdej strony, dodajemy cebulę, podlewamy gorącą wodą, około 1/2 szk. i wsadzamy do nagrzanego do 190 st.C piekarnika, pieczemy mięso ( pod przykryciem) około 2 godzin. Można dodać ziemniaki po półtorej godzinie i piec z mięsem do końca.
Cebulę kroimy w piórka, rozgrzewamy w garnku tłuszcz, obsmażamy mięso z każdej strony, dodajemy cebulę, podlewamy gorącą wodą, około 1/2 szk. i wsadzamy do nagrzanego do 190 st.C piekarnika, pieczemy mięso ( pod przykryciem) około 2 godzin. Można dodać ziemniaki po półtorej godzinie i piec z mięsem do końca.