Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Karczek pieczony w rękawie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Karczek pieczony w rękawie na gorąco podany do obiadu, na zimno możemy podać na kanapce.

Karczek pieczony w rękawie

Składniki:

Karczek pieczony w rękawie

 

  • 2kg karczku
  • 4-5 łyżek oleju
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu,
  • łyżeczka oregano,
  • 2 listki laurowe,
  • ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Karczek pieczony w rękawie

Nastawiamy piekarnik na 200*C. Mięso wkładamy do większej miski, robimy ziołową marynatę w mniejszej misce. Olej plus przyprawy ( bez ziela angielskiego i czosnku) mieszamy. Następnie przelewamy wszystko do karczku, smarujemy marynatą z każdej strony. Odstawiamy na kilkanaście minut( najlepiej jednak na całą noc). Karczek wkładamy do rękawa, z jednej strony już zawiązany dorzucamy liść laurowy i ząbek czosnku. następnie zawiązujemy/zamykamy rękaw z drugiej strony. Przekładamy na blachę do pieczenia, nakłuwamy rękaw w kilku miejscach. Pieczemy 2 godziny. Podajemy na gorąco do obiadu, lub na zimno do kanapek, obie wersje są smakowite.


Odkryj też przepis na bryzol wieprzowy >>>